موزه و مدل منحنی اینزُوو - مائده دوستی

مدل منحنی اینزُوو و کاربرد آن در موزه

مائده دوستی

دریافت فایل: مدل منحنی اینزُوو و کاربرد آن در موزه-مائده دوستی.pdf

استفاده از مدل منحنی Inzovuدر یک نمایشگاه، کمک می­‌کند تا تجارب دیگری را قبل از مواجهه با موضوع یا اثر اصلی به وجود آورد و بازدیدکنندگان به سمت کنش خیرخواهانه سوق داد. جذابیت موزه­‌ها بیش از مجموعه آثار آن­هاست، همانطور که یک مجسمه یا یک بنای یادبود، چیزی بیشتر از یک تکه سنگ است. بنابراین می­‌توان گفت: موزه­‌ها و موسسات فرهنگی‌ای که این مجموعه­‌ها را ارائه می­‌دهند، هدفی والاتر دارند.

موزه­‌ها به دنبال ایجاد تجربه­‌ای هستند که الهام‌بخش بازدیدکنندگان در مواجهه با برخی اتفاقات باشند. ایجاد تجربه­‌ای ایده­‌آل و جهت­‌دهی به سمت فعالیت و در نهایت افزایش مشارکت بازدیدکنندگان از مهم‌ترین اهداف موزه‌هاست. منحنی اینزوو مدلی است که بر اساس آن فعالیت­‌های خاصی در یک موزه طراحی می‌شود تا بر اثر مواجهه با آن، بازدیدکنندگان نوعی عکس‌العمل عاطفی را تجربه کنند.

در ژوئن سال 2014، شرکت UX for good به نمایندگی از مجموعه کیگالی که به تازگی «موزه-یادبود نسل‌کشی کیگالی» (1) را در روآندا بنا کرده بود، مامور می­‌شود تا از این موارد اطمینان حاصل کن: اینکه بازدیدکنندگان نه تنها تجربه عاطفی درستی با موزه و این یادواره برقرار خواهند کرد، بلکه این تجربه الهام بخش آنان در جلوگیری از نسل‌کشی­‌های آینده خواهد بود. آنها قصد داشتند در بازدید از موزه­‌های نسل‌کشی، چیزی فراتر از ایجاد ترس، اندوه و عصبانیت را برای بازدیدکنندگان رقم بزنند، آنها معتقد بودند می­‌توانند حس امید را در بازدیدکننده زنده کنند تا افراد، بیش از پیش درگیر مبارزات عدالت اجتماعی شوند.

بنابراین گروهی از طراحان تجربۀ کاربری (2)  به روآندا فرستاده شدند تا این موارد را بررسی کنند. این شرکت با رصد دقیق بازدیدکنندگان بخصوص جوانان، مدلی را طراحی کرد که همه موزه­‌ها می­‌توانند از آن برای تبدیل کردن تجربیات عمیق عاطفی بازدیدکنندگان به کنش و کنش‌گری استفاده کنند. این مدل بخاطر شباهت شکل نمحنی با خرطوم فیل، اینزُوو (Inzovu) نام‌گذاری شده است که در زبان بومی آن منطقه به معنی فیل است .

برای اینکه تجربه احساسی به عمل تبدیل شود بازدیدکنندگان سه مرحله را پشت سر می­‌گذارند. هر فردی بنا بر تجربیات شخصی خود یک نقطۀ شروع خنثی را تجربه می­‌کند. دنبالۀ خطی منحنی نشان دهندۀ مراحل مختلفی است که در یک تجربۀ احساسی، برای بازدیدکننده ایجاد می­‌شوند؛ مانند مرحلۀ درد عاطفی، مرحله تأمل و به فکر فرورفتن، مرحلۀ امید یا تحول و مرحلۀ آخر که کنش و حرکت است.
در این فرآیند دو لحظۀ کلیدی وجود دارد که باعث می­‌شود این تجربه احساسی، کنشی را در پی داشته باشد: یک) لحظۀ ظهور احساس غم از حادثه، دو) اراده. هدایت و انتقال درست احساس بازدیدکننده از مرحلۀ همدردیِ صرف به مرحلۀ دلسوزی که بالاترین شدت تجربۀ احساسی خواهد بود، بسیار مهم است، زیرا به الهام گرفتن از آن حادثه برای مشارکت فعال در اموری که دنیای صلح آمیز‌تری را می­‌سازد منجر می­‌شود. 

در یک نمایشگاه، منحنی اینزُوو کمک می­‌کند تا بتوان تجارب دیگری را قبل از مواجهه با موضوع یا اثر اصلی به وجود آورد تا بازدیدکنندگان به سمت کنش خیرخواهانه سوق داده شوند. در اجرای این مدل، در طول مسیر بازدید، لحظات خاصی که بازدیدکننده را به فکر وا داشت، متحول کرد و الهام بخش او برای تغییر دنیای پیرامونش بود، بر روی نقشه تصویری نمایشگاه نقطه گذاری می‌شود. موزه­‌ها می­‌توانند برای جمع­‌آوری اطلاعات مورد نیاز خود از کارت­‌هایی که هر یک مشخص کنندۀ یکی از افکار و تجربیات بازدیدکننده (مثل: تجربه درد عاطفی، تأمل، تحول و امید، کنش و عمل) استفاده کنند و از بازدیدکنندگان بخواهند که در این کار مشارکت کنند؛ یا می‌توانند از روش ترسیم نقشه و مشاهده استفاده کنند. این مشارکت و نوآوری­‌ها در موزه می‌تواند در چهارچوب­‌هایی که منحنی اینزُوو ارائه می­‌دهد ادامه­‌دار باشد.


(1) موزه یادبود نسل کشی کیگالی آرامگاه 250000 قربانی قتل عام مردم توتسی در سال 1994 در روآندای آفریقاست.

(2) تجربه کاربری یا UX در اینجا، به معنی مفهوم سازی و توسعه مداخلات جدید به حل چالش­های پیچیده و اجتماعی­‌ست.

 

منابع جهت مطالعۀ بیشتر:

https://intenseminimalism.com/2015/the-inzovu-curve-model-to-design-a-museum-experience

http://inzovucurve.org

http://inzovucurve.org/wp-content/uploads/2014/10/Inzovu-Curve-Booklet-201409071.pdf

 

 

نوشته های اخیر

دسته بندی ها